...jak se nam tu zije a neco navic...


Sumatra 2003 - online pro Cestomanii c.2

29.09.2008 14:00

SUMATRA - zpráva č. 2
Vydáno dne 09. 04. 2003 |

Po úspěšném treku v Národním parku Gunung Leuser přinášíme další zpravodajstvi z cesty po Sumatře.

Vychozim bodem pro treky v dzungli je vesnice Bukit Lawang vzdalena cca 4 hodiny jizdy od hlavniho mesta Sumatry Medanu.

V Bukit Lawangu se nachazi svetozname rehabilitacni centrum pro orangutany, coz poskytuje jedinecnou sanci spatrit je ve volne prirode.
Stredisko bylo zalozeno v roce 1973 dvema svycarskymi zoolozkami pod patronaci WWF. V roce 1980 preslo plne pod spravu indoneske vlady. Do strediska se orangutani obvykle dostavaji od lidi,kteri je meli doma v zajeti.
Vsichni musi nejprve projit karantenou, kde se zjistuje jejich zdravotni stav a jejich schopnosti nutne pro zivot v prirode. Vetsina se musi naucit jak hledat si v dzungli jidlo a jak se pohybovat z vetve na vetev. V prirode tyto znalosti ziskavaji od matky. Orangutani jsou vypusteni do dzungle az pote, co se dokazou sami o sebe postarat. Velka vetsina jich zije v okolni dzungli a pokud maji chut, mohou prijit na platformu blizko strediska pro banany a mleko.
Zde je take sance pro turisty si je zblizka prohlednout. Centrum takto od sveho otevreni vypustilo vice nez 200 jedincu.


Orangutani patri do skupiny velkych lidoopu a s clovekem maji spolecnych 96,4% genu. Ziji pouze na ostrovech Sunatra a Borneo, jsou denni tvorove, ke spanku ulehaji po zapadu slunce a nocuji v hnizdech v korunach stromu. Stravu orangutanu tvori z 60% pralesni ovoce, z 25% mlade listi, z 10% kvety a kura a z 5% hmyz, zejmena termiti. Dozivaji se 45-50 let, mladata zustavaji s matkou do 6 let. Dospelym jedincum rostou vousy na brade a pod nosem, sexualne dominantnim samcum narostou siroke masite tvarni laloky a pytlovity vak na brade. Samice dorusta 1,3 m a 45 kg, samci az 1,8 m a 120 kg.


Narodni park Gunung Leuser ma rozlohu 9 tisic km ctverecnich, nadherne destne pralesy jsou domovem mnoha ohrozenych a vzacnych druhu. Najdete zde 382 druhu ptaku, 105 druhu savcu, 103 druhu plazu a 35 druhu obojzivelniku. Flora cita 3500 druhu rostlin.
Jedinecnou sanci poznat alespon cast tohoto bohatstvi nam dava nekolikadenni trek dzungli. Vychazime s pruvodcem rano kolem devate, na zadech batohy pouze s nejnutnejsi vybavou, tzn. voda, suche veci na prevleceni a maly spacacek, zbytek veci nechavame v uschove v hotelu. Jidlo a stany nesou nosici jinou kratsi cestou. Jiz prvni prudke stoupani rozbahnenym svahem dava tusit, co nas ceka v dalsich ctyrech dnech. Prakticky to je neustale z kopce do kopce, jen at si to poradne uzijeme. Nastesti pruvodce dela caste zastavky, kdy nam podava vyklad k jednotlivym rostlinam a stromum. Spatrit v hustem porostu nejaka zvirata je uz daleko tezsi, presto vidime orangutani samici s mladetem, varany, makaky, zoborozce, zelvy a spoustu druhu pestrobarevnych motylu. Behem poledni pauzy nekde u potoka obedvame ovoce a susenky. Do kempu u reky dochazime jiz notne propoceni a zablaceni, misty je svah tak prudky, ze je nutno lezt po ctyrech nebo splhat po lianach. Nasi pruvodci nas jidlem nesetri, vyvaruji na ohni a prakticky az do vecera nam pripravuji ruzne dobroty. Treti den bohuzel cele dopoledne huste prsi, takze zustavame v kempu u reky Bohorok. Odpoledne uz nema cenu nikam chodit, a protoze se udelalo jasno, slunime se a koupeme.
Ovsem tropicke slunce je zradne a silne, takze jsme vsichni za chvili rudi jak raci. Pozdeji se pouze presouvame do jineho kempu na opacnem brehu, a protoze dva z pruvodcu prinesli z Bukit Lawangu cerstva kurata a palmove vino tuak, dopravame si vecerni posezeni u ohne a barbecue. Posledni den vyrazime nalehko na kratky dopoledni vylet do okolni dzungle, zacinajici opet temer hodinovym stoupanim. Odpoledne prichazi bonbonek v podobe raftu po rece zpet do Bukit Lawang. Deje se tak na traktorovych dusich svazanych pevne do voru, veci mame v igelitovych pytlich. Jsme pouze v plavkach, ovsem je jasno a slunce nas zase poradne smazi. Vsichni jsme samozrejme nechali opalovaci kremy v hotelu.

Nyni se vam hlasim z mesta Berastagi na vysocine Karo, odkud zitra mirime na koralove ostrovy Pulau Banyak.

Zdravi Jarda & Spol.

 

Predchozi cast:

Sumatra 2003 - online pro Cestomanii c.1

 

Pokracovani:

Sumatra 2003 - online pro Cestomanii c.3

Sumatra 2003 - online pro Cestomanii c.4

—————

Zpět