...jak se nam tu zije a neco navic...


Sumatra 2003 - online pro Cestomanii c.3

29.09.2008 14:05

 SUMATRA - zpráva č. 3
Vydáno dne 18. 04. 2003 |

Prinasim vam dalsi zpravodajstvi z cesty po ostrove Sumatra. V uplynulem tydnu jsme navstivili souostrovi Pulau Banyak pri zapadnim pobrezi Sumatry.

Ostrovy jsou vetsinou koraloveho puvodu, dle mistnich informaci jich je 99.
Je celkem jednoduche si jeden z neobydlenych pronajmout. Ovsem vzhledem k neklidne politicke situaci v provincii Aceh, do ktere spadaji, je v soucasne dobe mozno se dostat pouze na ty, ktere lezi v prvni linii strediskoveho ostrova Balei.
Vzhledem k temer neexistujicimu tustickemu ruchu je pro turisty infrastruktura minimalni, coz ma na druhe strane sve nezapomenutelne kouzlo.
Ostrov Panjang, ktery jsme si na 4 dny pronajali, byl vybaven jednoduchou bambusovou chatrci a dale jsme si jeste pujcili stan. Vse ostatni si clovek musi vzit s sebou, tzn. nakoupit zasoby jidla a pitne vody. Potreby na vareni lze zapujcit na ostrove Balei.
Protoze jsme vzali s sebou dve devcata z Bukit Lawangu, nemuseli jsme se o vareni starat. Jejich servis byl opravdu excelentni, jidlo bylo 3x denne, k tomu kava, caj a nekdy i kokosove orechy.
Ostrovy patri rodinam, ktere se staraji o kokosove haje, sklizeji orechy, susi je a prodavaji jako kopru. Vzhledem k tomu, ze more je zde melke a teple, nachazi se tu mnozstvi nadhernych koralovych utesu, proto doporucuji vzit snorchl a potapecske bryle, opravdu to za to stoji.
Nas ostrov se dal obejit za pouhych 20 minut, ale stale bylo co objevovat. Trochu problem je pri teto robinzonade najit si v odpolednim horku stin, protoze pod palmami hrozi nebezpeci padajich kokosovych orechu.

Nyni se nachazime opet v Berastagi na vysocine Karo, kteremu dominuji dve sopky - Sibayak a Sinabung. Prvne jmenovana je vysoka 2094 m a nachazi se v pesi vzdalenosti od mesta a je celkem snadne vystoupat az do krateru. Sopka je stale geologicky aktivni a je zde nekolik fumarol, kde mistni sbiraji siru. Cesta zpet vede po prikrem uboci plnem kluzkych balvanu a posleze bahnitou bambusovou dzungli. Odmenou za namahavy sestup je koupel v horkych sirnych pramenech, ktere se nachazeji na uboci.
Pod sopkou Sinabung lezi jezero Lau Kawar, ktere je obliben piknikovym mistem mistni mladeze a ma i prijemnou teplotu na koupani.

Nase vyprava nyni miri k jezeru Toba mezi Toba Bataky, teste se tedy na dalsi zpravu.

Jarda

 

Predchozi clanky:

Sumatra 2003 - online pro Cestomanii c.1

Sumatra 2003 - online pro Cestomanii c.2

 

Pokracovani:

Sumatra 2003 - online pro Cestomanii c.4

—————

Zpět