...jak se nam tu zije a neco navic...


Sumatra 2003 - online pro Cestomanii c.4

29.09.2008 14:09

 SUMATRA - zpráva č.4
Vydáno dne 25. 04. 2003 |

Nase cesta pokracuje na jezero Toba do kraje obyvaneho Toba Bataky a nazyvaneho Tapanuli, coz v prekladu znamena Krasne vody.

Bataci patri ke 4. nejvetsimu etniku Indonesie a jejich pocet dosahuje 5 milionu. Narod se rozdeluje na 325 klanu patricich ke skupinam Toba, Karo, Simalunga, Mandailing, Angkolan a Dairi. Svuj puvod odvozuji od dcery nebes Si Boru Deak Parujar, coz byla nebeska pradlena, ktera aby se nemusela vdavat, spustila z nebes klubko a po nem sesplhala dolu. Ocitla se vsak v rozbourenych vodach a otec aby ji zachranil, poslal ji po ptakovi kus zeme. Ta se pod jejima nohama postupne rozsirila a bohove ji ozivili.

Jezero Toba je sopecneho puvodu a vzniklo pred 100 tisici lety pri obrovskem vybuchu sopky. Jezero ma rozmery cca 100 x 30 km a hloubka dosahuje az 500 metru. Uprostred jezera se nachazi ostrov Samosir, na jehoz poloostrove Tuk Tuk je turisticke centrum, kam stejne tak jako my miri vetsina cestovatelu. Krome ubytovani a restauraci vsak poloostrov nenabizi nic k videni, staci vsak pujcit si kolo nebo malou motorku, vyrazit do okoli a hned je co objevovat.

Asi 5 km jihovychodne lezi vesnice Tomok, kde se konaji velke trhy na kterych lze koupit vse mozne od batikovanych sarongu, vyrezavanych sosek az po nahradni dily na motorku. Krom toho jsou zde k videni stare kamenne sargofagy batackych panovniku.
Smerem severozapadnim lezi vesnice Ambarita, kde je velice dobre zachovala batacka vesnice Huta Siallagan, kterou tvori 8 tradicnich domu. Vesnice = huta = ohranicene misto, byla zaroven i pevnosti a budovala se na 3 urovnich na svahu. Nejvyse staly sypky, ktere slouzili i pro porady muzu, prostredni terasa byla posvatna a probihaly zde obrady a slavnosti. Nejnize staly obytne domy, ktere jsou typicke svymi sedlovymi strechami. Byly 8 - 10 m dlouhe, 4 - 5 m siroke, celou konstrukci nesli tramy z jedineho kmene spocivajici na sloupech a bydlela zde pohromade cela rozvetvena rodina. Jsou vetsinou zdobeny tradicnimi batackymi barvami, bilou, cervenou a cernou, jez predstavuji kosmicke sily.
Az do 18. stoleti byli Batakove kanibaly a vyhlasenymi bojovniky, nyni se z vetsi casti hlasi k protestantske cirkvi.
Pote co jsme u jezera stravili prijemnych nekolik dni, se nase cesta nachylila ke konci a nyni uz nas ceka pouze nekolik dnu v Malajsii a navrat domu.

Z cest zdravi Jarda & spol.

 

Predchozi clanky:

Sumatra 2003 - online pro Cestomanii c.1

Sumatra 2003 - online pro Cestomanii c.2

Sumatra 2003 - online pro Cestomanii c.3

—————

Zpět