...jak se nam tu zije a neco navic...


Tropicke ovoce

15.10.2008 11:37

 

Mango – najdete je na kazdem trzisti v kazdou rocni dobu v nekolika druzich – mala, velka, plocha ci kulata, s ruznou barvou slupky. Male zlute mango od jezera Toba je velmi sladke, jiny druh, velice aromaticke kuini, se pouziva hlavne na dzusy.

 

Papaya – vyskytuje se ve dvou druzich. Mensi jsou uvnitr zlute, vetsi a delsi jsou uvnitr cervene a sladsi. Semena papaji se pouzivaji v domaci medicine na leceni malarie.

 

Markisa – vonave a stavnate ovoce pripominajici granatove jablko. Berastagi je zname jako centrum pestovani tohoto ovoce a ma svou vlastni odrudu. Slupka je tvrda, ale jde snadno rozlousknout na dve poloviny, rosolovita duzina se pak vysaje. Vyborne jako dzus, na vysocine se pripravuje horky.

 

Rambutan – jasne rude vlasate plody, po otevreni obsahuji sladkou duzinu s peckou.

 

Starfruit – vypada na rezu jako hvezda, ma mnoho podob a chuti mezi sladkou a kyselou, pouziva se hodne na dzusy.

 

Vodni jablko – je cerveny plod vypadajici jako vanocni ozdoba. Chut je velice podobna jablku. Stromy rostou temer na kazde zahrade, staci se jen zeptat vlastnika a ochutnat.

 

Chlebovnik – druh chlebovniku pestovaneho v Indonesii, plody mohou vazit az 25 kg. Obvykle se pouziva na vareni a do salatu.

 

Salak – plod palmy zalacea, casto nazyvane hadi ovoce. Slupka skutecne pripomina hadi kuzi.

 

Durian – plody velikosti bowlingove koule jsou charakteristicke predevsim svym zapachem. Ma sve zaryte milovniky i odpurce. Slupka je velice tvrda a ostnata. Nasladly zapach pripomina hnijici maso. Nedoporucuje se kombinovat s alkoholem.

—————

Zpět